Wytwarzanie wędlin przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe. UE zabroni tradycyjnego wędzenia.


03.01. Warszawa (PAP) – Rząd będzie analizował unijne przepisy dotyczące wędzenia wędlin, by ustalić, w jakim stopniu dotyczą one najmniejszych firm – powiedział w piątek premier Donald Tusk podczas wizyty w Pajęcznie (woj. łódzkie).

„Będziemy bardzo starannie analizowali, na ile możliwe są korekty i na ile te przepisy europejskie dotyczą także tych najmniejszych przedsiębiorstw, które działają w skali lokalnej” – powiedział Tusk zapytany przez dziennikarzy o unijne przepisy. Wyjaśnił, że produkcja regionalna i lokalna jest zwolniona z pewnych rygorów sanitarnych pod warunkiem, że produkty te sprzedawane są na rynku lokalnym.

Premier zapewnił, że sprawa jest rządowi znana, „minister gospodarki i minister rolnictwa są na tym punkcie uczuleni” – dodał. „Mam nadzieję, że będziemy mieli odpowiedź, która przedłuży szanse dla tych firm, które nie będą chciały czy nie będą w stanie szybko przestawić się na dozwolone w Europie metody wędzenia” – mówił Tusk.

Zauważył, że sprawa dotyczy także konsumentów, którzy lubią tradycyjne wyroby wędliniarskie i zapewnił, że rząd podejmie w tej sprawie działania, by nie dopuścić do załamania się rynku wyrobów tradycyjnych.

We wrześniu 2014 roku mają wejść w życie nowe przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, że wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku.

Według obecnych przepisów w kilogramie wędliny może znajdować się co najwyżej 5 mikrogramów benzo(a)pirenu. Od września dopuszczalna ilość zmniejszy się 2,5 razy.

Unijne rozporządzenie, które zostało opublikowane w 2011 r. dotyczy również innych produktów żywnościowych takich jak ryby, małże czy przetworzona żywność na bazie zbóż, jednak najsilniej nowe przepisy może odczuć branża wędliniarska.

Według dyrektora Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzeja Gantnera, kraje miały czas na ustosunkowanie się do nowych przepisów, ale jednak Polska tego nie zrobiła. Nie zostały także zmienione technologie produkcji wędlin. Dotyczy to m.in. producentów, którzy wędzą swoje wyroby tradycyjnymi metodami, czyli w komorach opalanych drewnem. Wytwarzanie np. szynek przy użyciu drewna stanie się obecnie praktycznie niemożliwe.

Ministerstwo rolnictwa zapytane o komentarz w tej sprawie poinformowało, że „kwestie dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji zanieczyszczających, określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 leżą w kompetencji Ministra Zdrowia”. (PAP)

awy/ mki/                                               ….źródło: stooq.pl

Premier zapewnił, że sprawa jest rządowi znana, „minister gospodarki i minister rolnictwa są na tym punkcie uczuleni” – i tego się właśnie obawiam, że „polskie” władze są naprawdę uczulone na polski biznes i dlatego z taką zaciętością go zwalczają w kraju i za granicą… 😛

A na serio, to mamy kolejny odcinek serialu „UE kontra polska gospodarka” i kolejny światły pomysł UE obliczony na dobijanie polskiego przetwórstwa (ostatnim hitem były bariery dla przemysłu tytoniowego), na który nasze władze nic nie mogą prócz grania przysłowiowego głupa. Jedyne co mogą to „przedłużyć szanse na funkcjonowanie” rodzimego przemysłu przetwórczego aż posypią się kary za niedostosowanie polskiego rynku do tych absurdalnych przepisów. Podziękujmy POPISowi i reszcie rodzimych eurosocjaluchów za wprowadzenie naszego kraju do „euroraju” gdzie nie będziemy musieli wąchać smrodu wędzonki… Ciekawe co będzie następne.

i komentarz znaleziony w internecie:

Ponieważ Polacy w dość licznych ilościach wędzą w przydomowych – lepszych lub gorszych , budowanych z kumplami lub kupowanych , wędzarniach mięso , wędliny i ryby należy zakładać, że dla ich dobra zostanie wprowadzony zakaz tego groźnego procederu a ewentualne udzielanie wędzonego łososia czy szynki sąsiadowi będzie surowo karane grzywną i kara pozbawienia wolności . Tak trzymać do czasu aż powszechna szczęśliwość zapanuje wszędzie i dla wszystkich. (Tomasz Żuk)

podobne tu: “Wspólna Polityka Rolna” kosztem polskiego przemysłu rolno-spożywczego. i tu – Absurdy postępu czyli indeks upadku naszej cywilizacji

rys. Arkadiusz Gacparski

rys. Arkadiusz Gacparski

Reklamy

3 comments on “Wytwarzanie wędlin przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe. UE zabroni tradycyjnego wędzenia.

  1. Pingback: Afrykański pomór świń (ASF) zbiera żniwo wśród polskich wędliniarzy i rolników. | Odys Syn Laertesa

  2. Pingback: UE – Dyrektywa tytoniowa ostatecznie przyjęta. E-papieros farmaceutykiem? | Odys Syn Laertesa

  3. Pingback: Joanna Blythman: Wszystko, co mówiono ci o zdrowym odżywianiu, to bzdury | Odys Syn Laertesa

Dodaj komentarz (byle bez epitetów i wulgaryzmów)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s